Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

MOŠKA REPREZENTANCA

Untitled Document

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je prvo uradno tekmo odigrala 24. aprila 1992, pod vodstvom Viktorja Krevsla, za izbrano vrsto pa so nastopili Baltič, Najdič, Topovšek, Možič, Pušnik, Jerala, Hafner, Fujs, Šiftar, Dimec, Mavčnik in Berdon. V naslednjih letih so si naši odbojkarji, pod vodstvom Krevsla, Luke Lobnika in Vladimirja Jankovića skušali zagotoviti prvi nastop na evropskem prvenstvu, a jim je to prvič uspelo leta 2001. Na prvenstvu na Češkem so slovenske barve branili Davor Čebron, Dejan Fujs, Bogdan Kotnik, Samo Miklavc, Dragan Pezelj, Matija Pleško, Mišo Pušnik, Dragan Radovič, Rok Satler, Sebastjan Škorc, David Slatinšek in Tomislav Šmuc. Izbrana vrsta je osvojila 12. mesto.

Leta 2007 so Slovenci drugič igrali na evropskem prvenstvu, potekalo je v Rusiji. Moštvo je vodil Iztok Kšela, prvenstvo pa so fantje končali na 16. mestu. Dve leti kasneje, v Turčiji, ko je na selektorski stolček znova sedel Gregor Hribar, je bila izbrana vrsta 15., leta 2011, v Avstriji in na Češkem pa je naša reprezentanca osvojila 9. mesto. Prvenstvu na Danskem in Poljskem, ko je Luka Slabe ekipo popeljal do 13. mesta, je sledilo prvenstvo v Bolgariji in Italiji, leta 2015. Na njem so se slovenski odbojkarji za vedno zapisali v zgodovino, saj so z drugim mestom in osvojenim srebrnim odličjem dosegli največji uspeh slovenske odbojke in enega največjih uspehov slovenskega ekipnega športa. Reprezentanco je vodil Italijan Andrea Giani, za Slovenijo pa so nastopili Alen Pajenk, Alen Šket, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Jan Kozamernik, Jan Klobučar, Jani Kovačič, Danijel Koncilja, Miha Plot, Jan Pokeršnik, Gregor Ropret, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Uroš Pavlović. Na evropskem prvenstvu 2017 na Poljskem je naša vrsta, pod taktirko Slobodana Kovača, osvojila 8. mesto.

V evropski ligi so slovenski odbojkarji prvič nastopili leta 2007 in bili 4. Leta 2011 so fantje prišli do bronastega odličja, enako tudi leta 2014, leta 2015 pa jim je uspel veliki met. Z zmago na zaključnem turnirju evropske lige na Poljskem so si priigrali tako želeno uvrstitev v svetovno ligo. V njej so tudi uspešno nastopili in se že v prvem poizkusu, še pod vodstvom Gianija, iz tretje uvrstili v drugo kakovostno skupino. Italijanski strateg se je nato poslovil z mesta slovenskega selektorja, reprezentanco pa je prevzel Srb Slobodan Kovač.

Ta je ekipo prvič zbral v začetku maja 2017, že nekaj tednov kasneje pa so se odbojkarji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo prvič predstavili svojim navijačem ter jih razveselili s petimi zaporednimi zmagami. Zadnja, proti Belgiji, je Slovencem prinesla zgodovinsko prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo. Sledili so nastopi v drugem kakovostnem razredu svetovne skupine. Naši fantje so gostovali v Južni Koreji, na Japonskem in v Egiptu ter se z le enim porazom na devetih tekmah uvrstili na zaključni turnir v Avstraliji. Tudi tam so bili naši odbojkarji prepričljivo najboljši, zmaga pa bi jim morala prinesti uvrstitev v elitno skupino svetovne lige. A mednarodna zveza je ligo ukinila in ustanovila New Volleyball League, v kateri pa za Slovenijo ni bilo prostora.

V letu 2018 je Slovenija s pomlajeno zasedbo nastopila v evropski ligi, septembra pa so fantje nastopili na svojem prvem, zgodovinskem, svetovnem prvenstvu v Italiji in Bolgariji. V skupini A v Firencah so nanizali tri zmage in dva poraza. S 3:1 so premagali Dominikansko republiko in Japonsko, s 3:2 so bili boljši od Belgije, nato pa so z 2:3 izgubili z Argentino in z 1:3 z Italijo. Izkupiček je zadostoval, da se je izbrana vrsta prebila v drugi krog tekmovanja, med najboljših 16 reprezentanc. Drugi del so naši fantje začeli z novo zmago proti Belgiji, tokrat s 3:0, nato so morali z 0:3 priznati premoč olimpijskim prvakom, Brazilcem, za konec pa so Slovenci, z 2:3, izgubili proti Avstraliji. Sprva je mednarodna zveza FIVB Sloveniji pripisala končno 9. mesto, že po zaključku prvenstva pa so se uvrstitve reprezentanc spremenile, naši fantje so odbojkarski mundial končali na 12. mestu.

V letu 2019 so slovenski odbojkarji pod vodstvom novega selektorja, Italijana Alberta Giulianija, nastopili na pokalu FIVB Volleyball Challenger Cup in si v boju z Belorusijo, Turčijo, Egiptom in Kubo priigrali uvrstitev v Ligo narodov. V začetku avgusta so nastopili tudi na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah leta  v Tokiu, a ena zmaga in dva poraza nista zadoščala za uvrstitev. Novo priložnost bodo fantje iskali januarja prihodnje leto v drugem krogu kvalifikacij.

Septembra so slovenski odbojkarji prvič v zgodovini nastopili na domačem evropskem prvenstvu, ki ga je Slovenija gostila skupaj s Francijo, Belgijo in Nizozemsko. V skupinskem delu tekmovanja so odpravili Belorusijo, Finsko in Turčijo, izgubili pa s Severno Makedonijo in Rusijo, nato pa je sledil izjemen niz zmag, ki je na noge dvignil vso Slovenijo. V razprodani Areni Stožice so Slovenci prvič na uradnih tekmah premagali Bolgarijo, zmaga nad aktualnimi evropskimi prvaki in v tem času najboljšo reprezentanco sveta, Rusijo, pa je v Sloveniji sprožila odbojkarsko evforijo. A naši fantje se niso ustavili, v polfinalu so, znova pred nabito polnimi Stožicami, odpravili še svetovne prvake, Poljake in se uvrstili v veliki finale prvenstva. Ta je potekal v Parizu, kamor je odpotovalo skoraj 5.000 slovenskih navijačev, ki so v dvorani Bercy bodrili naše fante, a so ti na koncu klonili v obračunu proti Srbiji. Slovenci so tako osvojili srebrno odličje in s tem postali edina evropska reprezentanca, ki je v štirih letih na EuroVolley-ju osvojila dve kolajni. 

V letu 2020 so bila zaradi pandemije novega koronavirusa vsa reprezentančna tekmovanja odpovedana, izbrana vrsta pa se je spet zbrala v letu 2021. Prva reprezentančna akcija je bila elitna Liga narodov v italijanskem Riminiju, v kateri so Slovenci nastopili prvič in z izjemnimi nastopi navdušili odbojkarski svet. Redni del tekmovanja, v katerem so odigrali petnajst tekem, so z dvanajstimi zmagami, tudi proti velesilam Poljski, Italiji, Kanadi, Argentini, Iranu in ZDA zaključili na visokem tretjem mestu, potem ko so izgubili le proti Srbiji, Nemčiji in Braziliji ter se uvrstili na zaključni turnir najboljše četverice. V boju za finale je bila uspešnejša Poljska, naša izbrana vrsta pa je svoj prvi nastop v najmočnejšem reprezentančnem odbojkarskem tekmovanju zaključila na 4. mestu. Slovenski odbojkarji so se izkazali tudi z izjemno individualno statistiko, ki jih je skozi celotno tekmovanje uvrščala med 10 najboljših posameznikov elitne VNL. 

Naši odbojkarji so v letu 2021 odlično nastopili še na evropskem prvenstvu, ki so ga med 1. in 19. septembrom skupaj gostile Poljska, Češka, Estonija in Finska. Slovenci so igrali v skupini B v Ostravi in zabeležili zmage proti Črni Gori, Belorusiji in Bolgariji ter vknjižili poraza s Češko in Italijo ter se z drugim mestom uvrstili v izločilne boje. Najprej so v osmini finala izločili Hrvaško, zatem pa so se v četrtfinalu veselili še zmage nad Češko ter si zagotovili še tretjo uvrstitev v polfinale na zadnjih štirih evropskih prvenstvih. Iz Ostrave so se preselili v poljske Katovice, kjer so v boju za veliki finale s 3:1 v nizih pred nabito polno Spodek Areno in pred 11.000 domačimi navijači premagali aktualne svetovne prvake Poljake. V boju za zlato odličje in naslov evropskih prvakov so morali naši fantje pod vodstvom Alberta Giulianija z 2:3 priznati premoč Italiji. 


Za slovenske odbojkarje je leto 2022 minilo predvsem v znamenju domačega svetovnega prvenstva. Slednjega bi morala prvotno gostiti Rusija, a ga je bila FIVB nato primorana dodeliti Poljski in Sloveniji. Tekme 16 reprezentanc smo lahko spremljali v Areni Stožice, preostale ekipe so se merile v Katovicah. Slovenski odbojkarji so pod vodstvom novega selektorja Gheorgheja Cretuja mundial začeli z zmago proti Kamerunu, nato so po petih nizih klonili z olimpijskimi prvaki Francozi, na zadnji tekmi skupinskega dela pa so odpravili Nemčijo. Prav Nemci so bili tekmeci naših fantov tudi v osmini finala, v četrtfinalu pa so bili Slovenci pred domačimi navijači, ki so kar štirikrat povsem napolnili ljubljansko športno dvorano, boljši še od Ukrajincev. V polfinalu v Katovicah so morali Cretujevi varovanci priznati premoč kasnejšim svetovnim prvakom Italijanom, v boju za bronasto odličje pa so bili od naših uspešnejši Brazilci. Slovenska izbrana vrsta je s 4. mestom dosegla enega največjih uspehov slovenskega ekipnega športa in največji uspeh slovenske odbojke.

Reprezentanca Slovenije: Tine Urnaut, Jani Kovačič, Klemen Čebulj, Alen Pajenk, Danijel Koncilja, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar, Rok Možič, Gregor Ropret, Žiga Štern, Mitja Gasparini, Tonček Štern, Jan Klobučar, Dejan Vinčić. Selektor Gheorghe Cretu.

V letu 2022 je Slovenija drugič nastopila v Ligi narodov, v kateri je našo izbrano vrsto vodil Avstralec Mark Lebedew. V nepopolni zasedbi je slovenske reprezentanca igrala na turnirjih v Braziliji, na Filipinih in na Poljskem in med 16 reprezentancami osvojila 12. mesto.

Untitled Document
# Ime in priimek Datum rojstva
Untitled Document


Datum rojstva:

Untitled Document

Vloga:

Untitled Document

TEKMOVANJE

KRAJ IN ČAS

EKIPA 1

REZULTAT

EKIPA2

Liga narodov 07. 06. 2023
08:00
Nagoya, Japonska

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

SRBIJA
Liga narodov 08. 06. 2023
05:00
Nagoya, Japonska

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

BOLGARIJA
Liga narodov 10. 06. 2023
05:40
Nagoya, Japonska

FRANCIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

SLOVENIJA
Liga narodov 11. 06. 2023
05:40
Nagoya, Japonska

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

IRAN
Liga narodov 20. 06. 2023
17:00
Orleans, Francija

ARGENTINA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

SLOVENIJA
Liga narodov 21. 06. 2023
17:00
Orleans, Francija

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

KANADA
Liga narodov 22. 06. 2023
20:30
Orleans, Francija

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

KUBA
Liga narodov 24. 06. 2023
17:00
Orleans, Francija

BRAZILIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

SLOVENIJA
Liga narodov 05. 07. 2023
09:00
Pasay City, Filipini

POLJSKA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

SLOVENIJA
Liga narodov 06. 07. 2023
13:00
Pasay City, Filipini

LJUDSKA REPUBLIKA KITAJSKA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

SLOVENIJA
Liga narodov 07. 07. 2023
09:00
Pasay City, Filipini

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

ITALIJA
Liga narodov 09. 07. 2023
09:00
Pasay City, Filipini

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

NIZOZEMSKA
Evropsko prvenstvo 30. 08. 2023
19:30
Palace of Culture and Sports Varna

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

UKRAJINA
Evropsko prvenstvo 01. 09. 2023
16:30
Palace of Culture and Sports Varna

FINSKA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

SLOVENIJA
Evropsko prvenstvo 02. 09. 2023
16:30
Palace of Culture and Sports Varna

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

ŠPANIJA
Evropsko prvenstvo 04. 09. 2023
19:30
Palace of Culture and Sports Varna

HRVAšKA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

SLOVENIJA
Evropsko prvenstvo 05. 09. 2023
19:30
Palace of Culture and Sports Varna

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

BOLGARIJA
Untitled Document
LetoKategorijaVeč
2022Člani
2021Člani
2020Člani
2019Člani
2018Člani
2017Člani